Despre credinta in natura

Dumneavoastra ati dori o “credinta noua” si propuneti credinta in natura si in legile ei. Daca nu v-ar lipsi cunoasterea trecutului poporului nostru si al tuturor popoarelor crestine europene ati vedea limpede cat de perimata si neintemeiata este pretentia dumneavoastra. Lucrul pe care il propuneti nu este nou, nici nemaipomenit – fiindca tocmai aceasta era credinta stramosilor nostri pagani dinainte de crestinare. Iar credinta crestina pe care o tinem acum, e o credinta noua fata de cea veche, pagana. Asadar, daca doriti o credinta noua, sa stiti ca o aveti deja.

Daca doriti credinta in natura si in stihiile ei, inseamna ca nu doriti o credinta noua, ci una veche, straveche. Ascultati cat de plastic se exprima Apostolul Pavel scriindu-le galatenilor, de parca v-ar raspunde:

Cand eram prunci, sub stihiile lumii eram robiti”; dupa care adauga mustrator: “Iar acum, dupa ce ati cunoscut pe Dumnezeu, cum va intoarceti iarasi la cele slabe si sarace stihii, carora iarasi, din nou voiti a le sluji?” (Gal. 4, 3-9). Vedeti incotro mergeti? Mii de ani au trait intunecatii nostri stramosi in bezna paganismului, robi stihiilor materiale ale naturii. De-abia s-au smuls din falcile materiei si au ajuns la inaltimea dumnezeirii duhovnicesti si la libertatea de fii ai Dumnezeului Celui Unul si Viu.

Acum vreti sa va intoarceti si sa va aruncati in acel intuneric si in acea robie! Ce altceva este natura decat un instrument al lui Dumnezeu? Ce altceva decat o trestie firava fata de Dumnezeu Cel atotputernic? Iar dumneavoastra ati vrea sa va rupeti viata de Dumnezeu Cel atotputernic si s-o legati de o trestie firava! Care este mai mare: olarul sau oala? Dumnevoastra pretuiti oala mai mult decat pe olar! Asta vine de la vederea slaba si de la teama. V-ati temut de praful universului si de vanturile care il spulbera , si in teama dumneavoastra doriti sa va inchinati lui asemenea stramosilor nostri din vechime, inchinatorii la idoli.

Oare nu vedeti ca si duhul omenesc se arata pretutindeni mai tare decat natura materiala? Cu atat mai mult Duhul lui Dumnezeu. Si atunci, pentru ce vreti sa aruncati duhul omenesc sub picioarele materiei? Stapanul sa fie rob slujnicei?

Parasiti gandurile nevrednice si nimicnice ale slavilor pagani! Cu asemene ganduri au fost si au ramas salbatici mii de ani. Precum fluturele nu se mai preface in omida, din care a iesit, nici noi nu mai avem intoarcere in cochiliile putrezite ale vechii credinte pagane!

Hristos sa va lumineze!

Sursa: Sfantul Nicolae Velirimovici, Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi, vol 2, pg. 71-73, Editura Sophia, Bucuresti, 2015

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s