„Trebuie să avem un punct de vedere propriu și apăsat, cu o sfântă îndrăzneală, când lumea de lângă tine, ocazională, respiră numai pământește”

Din epistolele Părintelui Arsenie Papacioc, mir pentru suflet și atât de actuale pentru vremurile de astăzi:

Scumpă soră G.,

…În lumea în care te angajezi, moment de moment, să slujești, este o mare prețuire, dar devii străin de ai tăi, care se agită tacit, nemulțumiți, dar, fără de voie, poate te respectă. Numai morții noștri scumpi se bucură cu adevărat și prețuiesc mult „nebunia” noastră și „străinătatea” noastră.

Îți scriu, de aceea îți scriu, că ești străină de inima lumii și vreau, ca un părinte, să-ți împlinesc lumea din tine și să nu-ți pese sau, adică să-ți pese ca o stăpână liberă de durerile lumii care au, totuși, omenește, înfățișarea noastră. Bucură-te că ești o fetiță a lui Hristos, o doritoare de nume mare. Și, cândva, vei vedea și vei simți Cui ai slujit. Împlinește-ți cu drag obligațiile unde ești și zâmbește tuturor problemelor, mai ales celor necăjite sau greu de rezolvat că, până la urmă, tot dragostea bunului Dumnezeu le rezolvă și le dezleagă. Să fii utilă, blândă, senină, dar severă cu unii care nu cunosc mireasma gândurilor tale. Și parcă simt mereu nevoia să-mi arăt bucuria ce am pentru eliberarea ta de lumea din lumea banală, și mereu banală…

Roagă-te cum poți și rugăciunea ta cea mai primită este să mângâi în toate părțile, mai de aproape sau mai de departe. Nu te gândi să împlinești totul într-o mișcare, gândește-te, însă, ca mișcarea să aibă direcția cea bună.

Trebuie să avem un punct de vedere propriu și apăsat, cu o sfântă îndrăzneală, când lumea de lângă tine, ocazională, respiră numai pământește. Toate vor trece: și oamenii, și momentele și zilele noastre; și care va fi bucuria dacă viața ți-a fost fără curajul sfânt, fără petrecerea mereu gândind la Ziua cea Mare, la o sfântă și grea întrebare? Se știe și s-a spus că prin cuceriri mărunte și, deci, eforturi mici, se conturează ființa duhovnicească. Și, până la urmă, numele tău va fi mare și va prețui cât prețuiește Hristos-Omul și Dumnezeul nostru care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire… Știi Crezul.

Să fii mereu civilizată în explicarea pozițiilor tale, dar ce îi va folosi pe toți mai mult și mai târziu va fi singur numai intransigența ta liberă și liniștitoare, pe punctul năzuințelor tale de vedere. Să rămâi severă pe cucerirea între cer și pământ ce ți-a dăruit-o bunătatea lui Dumnezeu pentru mica ta vitejie, de trei ani încoace.

Nu-ți face probleme pentru cele care, de fapt, nu te privesc pe tine. Eventual te vei scuza mereu și nu vei spune Taina ta ușor.

27.07.1972

***

Scumpă măicuță,

Pacea ta să nu o întemeiezi pe gura oamenilor, că, ori bine, ori rău, vor tălmăci ei faptele tale. Tu ești cel ce ești, tot tu. Unde este adevărata pace, adevărata mărire: au nu în Dumnezeu?

Cel ce a biruit dorința de a plăcea oamenilor și frica de a cădea în ura lor poate avea multă pace.

Nimic nu e folositor pentru mântuire decât ceea ce se întemeiază pe umilință.

***

Scumpe măicuțe,

Sunt draci care vor să vă usuce sângele ființei voastre nobile și răscumpărate. Toți purtăm un nume mare. Sfântul Ioan Carpatiul scria: „Să nu mai fericiți pe nimeni, decât numai pe voi, călugării, să vă fericiți, că și petele voastre sunt mai de cinste la Dumnezeu decât faptele cele mai covârșitoare ale mirenilor…”. Și dacă bunătatea lui Dumnezeu îngăduie să fim ispitiți cu scârbe numai de noi înțelese și ac să ne înțepe și panteră să ne muște, acestea numai să nu se ducă la îndeplinire ceea ce vrea inima noastră nesăbuită.

Nu trebuie să vă lăsați într-o stare de străinătate, noi care suntem credincioși și știm că Pronia lui Dumnezeu este alături de viața noastră neapărat, când știm că inima Maicii Domnului este lângă toată inima, dar mai ales lângă inima care suspină. Când știm că îngerul nostru curat, frumos și păzitor, veghează cu dragostea celui mai mare frate. Când știm că avem putința să ne rugăm, să cerem, să mulțumim și să lăudăm pe Dumnezeu. Când știm că avem altar care răscolește cerul și pământul, toată făptura și toată stihia! De ce te simți singur și străin omule, și mai ales omule care slujești ziua și noaptea în haina atât de sobră și de neînvinsă?

Să fie lipsă de credință? Aici poate să fie un nod gordian care trebuie tăiat, că spune Sfântul Pavel apostolului Timotei: „Timoteie, ferește-te de aceia care cunosc înfățișarea credinței adevărate dar tăgăduiesc puterea ei”.

Nu pierim de focul ispitelor care ne călește și ne dă culoare smerită și luminoasă, vorba proverbului indian: „focul înnegrește ce nu poate arde”.

Să fie inima veselită, inima aceasta pe care am dăruit-o curată și cu atâta râvnă Celui mai ales și mai puternic Prinț al cerului cerurilor – Iisus Hristos. Inima aceasta care poate cuprinde în ea un microcosmos, adică o lume mică, și un Dumnezeu mare, întreg. Chiar dacă sângerează să nu abdice. Există o singură frumusețe, curăția, și o singură liniște statornică și adevărată: „a sluji singur numai lui Dumnezeu” și repet, înaintea ochilor noștri să nu fie nimic înalt, mare, frumos, plăcut, fără numai unul Dumnezeu.

Nu vă descurajați! Aici este toată lupta subtilă a sfintelor noastre paterice și o mare taină a vieții duhovnicești de a ne ridica, de a nu rămâne sub piatra grea și îngrozitoare a căderii. Cuvânt mare vă spun, în ordinea cea mai duhovnicească nici nu mai există cădere, există numai ridicare.

Nici o nenorocire nu înseamnă ceva și nimic nu este pierdut atâta timp cât credința rămâne în picioare, cât timp capul se ridică din nou și sufletul nu abdică. Vă spun cu gândul de a rămâne într-o neîntreruptă încurajare. Spun în fața icoanei Sfântului Nicolae și aceasta să îmi fie și mie ca indice: „Dicsit et salvavit animam meam”. Am zis și mi-am mântuit sufletul.

Sursa: Arhim. Arsenie Papacioc, „Epistole”, Editura Accent Print, 2015

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s