PROFEȚIILE UNUI DEȚINUT (partea I)

Era tehnologică și vițelul de aur

„Trăim apogeul erei tehnologice. Acum toate țările pământului, de la cele mai înapoiate până la cele mai înaintate, sunt obsedate de tehnică,  ca formulă magică a societății de consum. Căci visul lumii moderne din toate regimurile politice de azi este satisfacția materială nelimitată, ca cheie a fericirii oamenilor. Lumea albilor a lansat în  omenire această concepție și mentalitate, iar acum este generalizată.

Sistemul  capitalist american a realizat maxima prosperitate tehnico-economică a societății de consum, deși ea este dezideratul fundamental al materialismului istoric marxist. Însă URSS n-a realizat performanțele din SUA. China comunistă aleargă cu pași repezi spre modernizare. Toate popoarele Asiei, Africii și Americii de Sud visează progresul tehnologic.

Atracția omenirii către societatea de consum este mai mare decât ideologiile și revoluțiile politice, numai că revoluția comunistă agită concepția progresistă, în timp ce capitalismul o comercializează. Tehnologia pusă în slujba politicii se dovedește mai viguroasă decât tehnologia comercializată, de aceea în ultimii patruzeci de ani omenirea s-a sovietizat în o treime din populația ei. (n.r. aceste randuri au fost scrise de Ioan Ianolide in anii ”80. În prezent putem observa că tehnologia comercializată atinge apogeul cuceririi minților oamenilor).

Țările capitaliste au sesizat pericolul revoluției internaționale și au trecut la ofensiva tehnico-militară. Așa s-a ajuns la cei doi coloși atomici ai anilor ”80, care vizează stăpânirea lumii întregi. Conducătorii lumii de azi sunt și ei tot atât de obsedați de progres ca și teoreticienii progresismului.

Progresismul e fenomen universal. Niciodată omenirea nu a fost atât de unanim angajată într-o concepție ca în era tehnologică. Mintea oamenilor este materializată. Căci mintea oamenilor s-a concentrat, s-a educat și a suprasolicitat toate energiile spre a realiza maxima dezvoltare tehnică, nelimitată și absolută.

Vițelul de aur, zeul străvechi, se arată azi ca o uzină atotputernică în spiritul omenirii. Lumea se închină mașinii. Este o pseudo-religie a dogmelor materiale, a sensului material și a finalității neantice. Căci materia e neant și spiritul oamenilor s-a neantizat prin zeificarea materiei. Materia a devenit scop și nu mijloc al spiritului. Omenirea nu mai are transcendență, și consecința este dezechilibrul psihic, descompunerea morală, tirania politică, distrugerea naturii, alienarea și, în cele din urmă, războiul atomic.

Civilizația modernă și-a dezvoltat treptat propriul ei sfârșit, căci este cea mai dezechilibrată lume ce a existat cândva. Forța ei este colosală și sfârșitul ei este dezastruos.

Pe căile progresismului pașnic, lumea va pieri prin senzualism, anarhie, tiranie, ură, poluarea naturii, epuizarea resurselor naturii, conflicte, degradarea și alienarea oamenilor.

Statul care va avea monopolul armelor sofisticate, al ingineriei genetice și al tehncii de determinare a conștiințelor va fi atotputernic și va nimici omenirea.

Nimeni nu garantează libertatea oamenilor în această civilizație, nimeni nu poate guverna forțele tehnologice în această civilizație. De aceea omenirea trăiește pe culmile disperării.

Pentru ca omul să rămână om și să fie stăpân pe lumea în care-i este dat să trăiască și pe care singur și-o făurește, e necesar un sfârșit de veac și începutul unui veac nou.” (Ioan Ianolide, „Deținutul Profet”, pg. 41-44, Ed.Bonifaciu, 2009).

Așadar, fraților, haideți să nu cădem pradă acestui materialism ce și-a întins tentaculele peste toată lumea în care trăim. Să nu ne afundăm în mocirla consumerismului, dând prioritate materiei în detrimentul sufletului. Să nu fie așa! Materia e stricăcioasă, în timp ce sufletul este nemuritor. Ce mare dar ne-a dat nouă Dumnezeu: nemurirea! Da, o avem deja! Nu mai trebuie să o vânăm prin descoperiri științifice și în mutații genetice! Chiar suntem dispuși să ne compromitem ce avem mai scump (sufletul) pentru un confort de moment, pentru o plăcere trecătoare? Cu adevărat, nimeni nu ne poate garanta libertatea și siguranța la modul absolut, decât numai Dumnezeu, Cel care ni le-a și dat de la bun început. Suntem deja liberi și avem deja garantată siguranța prin permanenta purtare de grijă a lui Dumnezeu: „De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiți pentru sufletul vostru ce veți mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veți îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana și trupul decât îmbrăcămintea? (…) Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate acestea se vor adăuga vouă. Nu vă îngrijiți de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei” (Matei 6:25, 33-34).

Tot ce am facut noi de-alungul timpului a fost să ne pierdem constant aceste daruri, libertatea și siguranța, prin încrederea în oameni și închinarea la materie. Am pus frica de lume înaintea fricii de Dumnezeu și astfel am ajuns într-o stare de nebunie continuă, ce a condus și conduce în continuare la o stare mondială de haos. Nu putem aștepta ca tehnologia să ne rezolve problemele și să ne apere de pericole, pentru că este limitată și imperfectă. În plus, este dependentă de a fi dirijată permanent de om. Ori se știe că oamenii manifestă interese de dominație atunci când își pierd reperele morale. „Nu vă încredeți în cei puternici, în fiii oamenilor, în care nu este izbăvire. Ieși-va duhul lor și se vor întoarce în pământ. În ziua aceea vor pieri toate gândurile lor” (Psalmul 145: 3-4).

Lumea se tehnologizează cu pași rapizi. Trebuie să avem grijă ca, din dorința pentru siguranță și bunăstare, să nu ajungem într-o pușcărie electronică, unde nu vom mai avea nici libertate, nici siguranță!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s